Konečná? Venezuela už nemá ani na tisk peněz

Společnost De La Rue, největší soukromý výrobce bankovek na světě, ještě minulý měsíc poslala Venezuelské centrální bance stížnost......

Společnost De La Rue, největší soukromý výrobce bankovek na světě, ještě minulý měsíc poslala Venezuelské centrální bance stížnost, že stále nemá proplacenou pohledávku ve výši 71 milionů USD a bude muset své akcionáře informovat o možnosti jejího nesplacení. Venezuelská centrální banka v současnosti diskutuje o možnosti spolupráce s jinými tiskárnami, kupříkladu s ruskou firmou Goznack a americkou společností Crane Currency.

Venezuelská centrální banka v současnosti poptává jenom tisk bankovek s denominací 50 a 100 bolivarů. Menší denominace mají nižší hodnotu, než jsou náklady produkce.

Graf č. 1: Počet bankovek v oběhu ve Venezuele v milionech (zdroj: Bloomberg) 

Graf č. 2: Inflace ve Venezuele (zdroj: IMF)

 

Ve Venezuele budou víkendy trvající pět dnů.

 

Středa, čtvrtek a pátek budou nepracovními dny.  Tohle nařízení potrvá minimálně dva týdny a bude se týkat vládních zaměstnanců. Cílem je ušetřit elektrickou energii. V zemi v současnosti vládne sucho, kvůli kterému poklesla hladina vody v nádrži Guri pod 242 m. Provozovatel vodní elektrárny upozornil, že při poklesu hladiny pod 240 m hrozí, že výroba elektřiny bude pozastavena. Ve vodní elektrárně Guri se produkuje 75 % elektrické energie spotřebovávané v Caracasu. V něm žije přes 2 miliony lidí.

Autor: Eva Mahdalová | čtvrtek 28.4.2016 14:29 | karma článku: 27,53 | přečteno: 1564x