Kolaps nemovitostí v Británii

7. 07. 2016 11:55:08
První následky brexitu se začínají projevovat: ve Velké Británii hrozí kolaps nemovitostí a domino efekt v rámci ekonomiky.

Odchod Spojeného království z EU vyvolal mezi investory doslova paniku. Z tohoto důvodu 6 nemovitostních fondů zaměřených na komerční budovy přestalo odkupovat zpátky své akcie. Z hlediska objemu kapitálu se jedná o polovinu z 25 miliard liber, které jsou do těchto fondů zainvestované. Tímto krokem se snaží fondy chránit zájmy investorů a také chrání sami sebe, jelikož v opačném případě by museli prodat aktiva za směšně nízké ceny, čímž by došlo ke snížení hodnoty fondu. Nemovitostní fondy udržují určitou míru hotovosti, většinu 20 % z objemu majetku. Pokud hrozí nadměrné žádosti investorů o zpětné odkupy, tak fondy využijí možnost pozastavit zpětné odkupy. V tomto období se pak snaží odprodat z portfolia některé nemovitosti, čímž si doplní likviditu.

Od roku 2009 zhruba 45 % všech nákupů komerčních nemovitostí ve Velké Britanii provedli zahraniční investoři. V prvním čtvrtletí letošního roku (tedy před hlasováním o brexitu) se snížil příliv kapitálu do Velké Británie o 50 %. Podle Národní asociace realitních kanceláří UK poklesla v květnu poptávka po nemovitostech na tříleté minimum. Odliv kapitálu může dál vyvíjet tlak na snižování cen komerčních nemovitostí. Podle prognózy britské vlády by mohlo dojít díky brexitu k poklesu cen nemovitostí o 10 % a v případě velké paniky očekává propad cen nemovitostí až o 18 %.

Odliv kapitálu může taktéž snížit zisk britských bank a zhoršení jejich finanční situace. Když klesají ceny zastavených nemovitostí, tak banky často musí vytvářet i rezervy na nedobytné úvěry, což by snížilo ziskovost. To by mohlo v konečném důsledku vést k zopakování situace z roku 2007, kdy nezájem investorů podpořil kolaps nemovitostního a pak i finančního trhu.

Ceny akcií významných britských bank se propadly na pokrizová minima v důsledku výprodejů po brexitu, jež vyvolalo obavy z politických a ekonomických rizik. Největší bankou podle aktiv je ve Spojeném království HSBC Holdings. Cena akcií HSBC Holdings se propadla na minima z roku 2009. Cena akcií dosáhla svého historického maxima 31. 10. 2007, avšak od té doby akcie dokázaly znehodnotit o 69 %. Ještě hůř je na tom druhá největší banka Barclays. Cena akcií Barclays dosáhla svého historického maxima na konci ledna 2007, nicméně poté se akcie zhroutily o 87 %.

Pro zajímavost: Za poslední rok šly ceny nemovitostí ve VB o 9 % nahoru. Podle indexu cen nemovitostí UK činí průměrná cena domu 213 472 liber. Poměr cena domů / průměrná roční mzda k příjmům vzrostl na předkrizovou úroveň. Průměrná dlouhodobá hodnota ukazatele je 4,1, avšak v květnu tohoto roku se ukazatel dostal až na předkrizovou úroveň 5,5násobek.

Autor: Eva Mahdalová | čtvrtek 7.7.2016 11:55 | karma článku: 19.25 | přečteno: 1383x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.77 | Přečteno: 538 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 811

Eva Mahdalová je spoluzakladatelka analytického portálu www.finlord.cz . Finančním trhům se věnuje od roku 2009. Soustředí se na analýzy firem, ekonomických trendů a cenných papírů. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...