Eva Mahdalová

Kolaps nemovitostí v Británii

7. 07. 2016 11:55:08
První následky brexitu se začínají projevovat: ve Velké Británii hrozí kolaps nemovitostí a domino efekt v rámci ekonomiky.

Odchod Spojeného království z EU vyvolal mezi investory doslova paniku. Z tohoto důvodu 6 nemovitostních fondů zaměřených na komerční budovy přestalo odkupovat zpátky své akcie. Z hlediska objemu kapitálu se jedná o polovinu z 25 miliard liber, které jsou do těchto fondů zainvestované. Tímto krokem se snaží fondy chránit zájmy investorů a také chrání sami sebe, jelikož v opačném případě by museli prodat aktiva za směšně nízké ceny, čímž by došlo ke snížení hodnoty fondu. Nemovitostní fondy udržují určitou míru hotovosti, většinu 20 % z objemu majetku. Pokud hrozí nadměrné žádosti investorů o zpětné odkupy, tak fondy využijí možnost pozastavit zpětné odkupy. V tomto období se pak snaží odprodat z portfolia některé nemovitosti, čímž si doplní likviditu.

Od roku 2009 zhruba 45 % všech nákupů komerčních nemovitostí ve Velké Britanii provedli zahraniční investoři. V prvním čtvrtletí letošního roku (tedy před hlasováním o brexitu) se snížil příliv kapitálu do Velké Británie o 50 %. Podle Národní asociace realitních kanceláří UK poklesla v květnu poptávka po nemovitostech na tříleté minimum. Odliv kapitálu může dál vyvíjet tlak na snižování cen komerčních nemovitostí. Podle prognózy britské vlády by mohlo dojít díky brexitu k poklesu cen nemovitostí o 10 % a v případě velké paniky očekává propad cen nemovitostí až o 18 %.

Odliv kapitálu může taktéž snížit zisk britských bank a zhoršení jejich finanční situace. Když klesají ceny zastavených nemovitostí, tak banky často musí vytvářet i rezervy na nedobytné úvěry, což by snížilo ziskovost. To by mohlo v konečném důsledku vést k zopakování situace z roku 2007, kdy nezájem investorů podpořil kolaps nemovitostního a pak i finančního trhu.

Ceny akcií významných britských bank se propadly na pokrizová minima v důsledku výprodejů po brexitu, jež vyvolalo obavy z politických a ekonomických rizik. Největší bankou podle aktiv je ve Spojeném království HSBC Holdings. Cena akcií HSBC Holdings se propadla na minima z roku 2009. Cena akcií dosáhla svého historického maxima 31. 10. 2007, avšak od té doby akcie dokázaly znehodnotit o 69 %. Ještě hůř je na tom druhá největší banka Barclays. Cena akcií Barclays dosáhla svého historického maxima na konci ledna 2007, nicméně poté se akcie zhroutily o 87 %.

Pro zajímavost: Za poslední rok šly ceny nemovitostí ve VB o 9 % nahoru. Podle indexu cen nemovitostí UK činí průměrná cena domu 213 472 liber. Poměr cena domů / průměrná roční mzda k příjmům vzrostl na předkrizovou úroveň. Průměrná dlouhodobá hodnota ukazatele je 4,1, avšak v květnu tohoto roku se ukazatel dostal až na předkrizovou úroveň 5,5násobek.

Autor: Eva Mahdalová | karma: 19.25 | přečteno: 1383 ×
Poslední články autora