Eva Mahdalová

Akcie mizí z amerických burz

14. 09. 2016 10:47:05
Akcie amerických firem by se dali přirovnat ke kategorii zranitelných zvířecích druhů (nikoliv však k ohroženým druhům). Počet firem na amerických burzách v USA klesl na nejmenší počet za 32 let.

Jedná se tedy o nejnižší počet kmenových akcií obchodovaných na amerických burzách v USA od roku 1984. V současné době se zde obchoduje 3267 akciových emisí.

Akciový trh mizí před očima. Co za tím stojí?

Nedostatek IPO, rozmach neveřejného financování společností, fúze a akvizice, zpětné odkupy akcií ze strany firem. Navíc při technologické bublině se na burzu dostávaly firmy, které neměly žádné zisky ani tržby, což samozřejmě během krize vyplavalo na povrch. Kvůli těmto skandálům se tedy v USA zpřísnily pravidla pro vstup na burzu, což je pro začínající firmy nevyhovující.

Díky kvantitativnímu uvolňování Fedu se v současnosti odehrávají největší dluhové akvizice v historii. Pokud nebude dostatek IPO a společnosti budou nadále udržovat tempo zpětných odkupů, tak budeme i v nejbližších letech sledovat výrazné snižování počtu emisí na amerických akciových burzách.

Autor: Eva Mahdalová | karma: 14.74 | přečteno: 699 ×
Poslední články autora