Eva Mahdalová

Největší producent uhlí v USA pravděpodobně skončí v konkurzu

17. 03. 2016 17:56:48
Zpomalování globální ekonomiky a také zpřísnění ekologických norem zasáhlo uhelný průmysl, který je nyní sužován bankroty. Do problémů se dostal také největší producent uhlí v USA Peabody Energy Corporation.

Společnost uvedla, že nemusí mít dostatečný finanční kapitál na provoz své podnikatelské činnosti a hrozí, že požádá o konkurzní ochranu před věřiteli. Velkou slabinou této společnosti je vysoké zadlužení a neuspokojivá návratnost vlastního kapitálu. Peabody Energy na konci roku 2015 měla dluh ve výši 6,3 miliardy USD. Společnost vykázala čtyři po sobě jdoucí roční ztráty. Příjmy jí klesly o 17 % na 5,6 miliard USD.

V úterý (15.3.2016) měla společnost zaplatit kupónovou platbu, ale neučinila tak. Peabody Energy Corp., se rozhodla neuhradit pololetní kupóny ve výši 71 milionů USD a vstoupila do 30 denní odkladní doby, kdy bez sankce může kupón zaplatit. Kupónová platba se týká podřízených dluhopisů o velikosti 1 miliardy USD, kupónové sazby 10 %, splatnosti v březnu 2022 a nezajištěných dluhopisů o velikosti 650 milionů USD a kupónové sazby 6,5 % se splatností v září 2020. U podřízených a nezajištěných dluhopisů je míra návratnosti při bankrotu velmi nízká a nemusí dosahovat ani 50 % nominálu. První ze zmíněných dluhopisů se v současnosti obchoduje za 7,5 % nominální hodnoty. Ještě před rokem to bylo 97 %. Nezajištěný dluhopis se na trhu prodává za 37 % nominální hodnoty, přičemž před rokem se prodával za 100 %.

Peabody měla na konci minulého roku kolem 7 600 zaměstnanců. Společnost provozuje doly v Arizoně, Colorado, Illinois, Indiana, Novém Mexiku, Wyoming a také v Austrálii. Peabody akcie po otevření trhu v New Yorku propadly o 47 % na 2,06 USD za akcii. V uplynulém roce pak akcie společnosti poklesly o 95 %.

Graf: Cena akcií společnosti Peabody Energy Corp., v USD za kus (zdroj: Bloomberg)

Autor: Eva Mahdalová | karma: 15.58 | přečteno: 751 ×
Poslední články autora