Eva Mahdalová

Dividendové akcie jsou drahé

15. 08. 2016 11:48:45
Dividendové akcie jsou drahé a mohou za to investoři. Totiž touha investorů po vyšších pravidelných výnosech tlačí ceny dividendových akcií nahoru.

Z téměř 2700 US akciových podílových fondů a ETF nalili investoři peníze zejména do 20 % těch s nejvyššími dividendovými výnosy. Akcie s nejvyšší dividendou v USA se obchodují za valuace, které jsou o 85 % vyšší oproti historickému průměru.

Akcie s vysokou dividendou jsou u investorů oblíbené, protože z hlediska pravidelného cash-flow se chovají podobně jako dluhopisy. Investoři nyní věří, že tahle cesta je bezpečná (vzhledem k výše popsanému). Nicméně takovéto přesvědčení může být dvojsečná zbraň, pakliže Fed opět zvýší sazby. To jsme koneckonců mohli vidět v minulosti. S&P High Yield Dividend Aristocrats Index, který sleduje výnosy akcií s nejvyšší dividendou, překonal v roce 2013 v období velmi uvolněné měnové politiky široký index S&P 500 o 4 % (pravý graf). Nicméně rok poté co Fed změnil směr monetární politiky, tak tento index zaostal za indexem S&P 500 o téměř 5 %. Ve světě malého ekonomického růstu bychom očekávali, že investoři budou ochotni platit vyšší cenu za společnosti, které vykazují solidní růst zisků. Ukazuje se, že opak je pravdou. Ve skutečnosti nejvíce ziskové firmy se dnes obchodují relativně na nízkých valuacích vzhledem k trhu. V historii došlo dvakrát k podobné situaci a to v době krizí v letech 2000-2002 a 2008-2009.

Autor: Eva Mahdalová | karma: 15.72 | přečteno: 622 ×
Poslední články autora