Vzniká v IT sektoru úvěrová bublina?

Proč vzniká úvěrová bublina u IT firem? Jak to vypadá s úvěry? Jaké jsou výnosy dluhopisů technologických společností?

Technologická bublina splaskla 10. března 2000. To konkrétně pro internetové společnosti znamenalo konec éry snadno získaných peněz bez jasného podnikatelského záměru. Najednou bylo pro tyto firmy mnohem těžší nadchnout investory. Dnes jsou pravidla pro nové firmy přísnější, avšak prostor pro bublinu se najde v každé době a za každých okolností. A to se přesně děje nyní u technologických společností. Přehnaná aura kolem technologických firem, enormní optimismus investorů a nízké úrokové sazby vytvořily dokonalé podhoubí pro novou technologickou kreditní bublinu.

Úvěrový trh v USA je nyní víc než kdy předtím úzce spojen s technologickými společnostmi. To pochopitelně není problém, pakliže jde o společnosti jako Apple nebo Microsoft, které jsou bonitní jako vlády rozvinutých zemí.

Ještě neskončil ani rok a už tu máme rekord u bankovních půjček se spekulativním ratingem, kde podíl technologických firem představuje 20 %. Rekord, také padl u emitovaných úvěrů s investičním ratingem, kde technologické společnosti mají podíl 11 %. Emise spekulativních dluhopisů technologických firem v USA je rovněž rekordní a představuje 8,4 % z celkového objemu emisí.

 

Dluhopisy technologických společností mají letos nejvyšší výnosy mezi sektory. Nemůžeme se tedy divit, že poptávka investorů po cenných papírech IT firem je obrovská. Teď ale vzniká otázka, jestli dokáží technologické společnosti vygenerovat dostatek hotovosti na splátky svých závazků.

 

Autor: Eva Mahdalová | čtvrtek 22.9.2016 15:20 | karma článku: 16,63 | přečteno: 565x